Wachtwoorden - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Privacy&Beveiliging
Wachtwoorden
Met alle functionaliteiten van het internet kunnen we er niet meer omheen: wachtwoorden. We hebben er steeds meer en bij voorkeur zijn ze allemaal uniek. Het onthouden van al deze wachtwoorden lukt niet waardoor men vaak een of enkele simpele wachtwoorden gebruikt voor verschillende websites.
Misbruik ligt op de loer met alle gevolgen van dien.

Sterkwachtwoord
Een goed en sterk wachtwoord is essentieel om ellende te voorkomen maar hoe maak je een goed wachtwoord? En hoe onthoud je al die wachtwoorden?
 • kies voor iedere website een uniek wachtwoord. Kun je niets bedenken gebruik dan een website zoals testjewachtwoord.nl of gebruik de wachtwoordcreator in een passwordmanager.
 • neem een wachtwoordlengte van minimaal 8 karakters maar 10 of meer is beter.
 • zorg ervoor dat het wachtwoord bestaat uit een willekeurige opvolging van verschillende karakters; kleine letters, hoofdletters, leestekens* en cijfers
 • verander het wachtwoord bijvoorbeeld eens per half jaar. Zeker op het moment dat een wachtwoord op meerdere computers wordt gebruikt (bijv. inloggen op webmail) of wanneer een website is aangevallen door hackers is dit ook slim om te doen.

Op de website test je wachtwoord kun je wachtwoorden maken waarbij direct te zien is hoe veilig wachtwoord is.

* Niet alle leestekens worden geaccepteerd in een wachtwoord. Vaak wordt dit aangegeven op de betreffende website.
Wachtwoordmanager
Er zijn grofweg twee mogelijkheden om wachtwoorden te onthouden:
 • Schrijf ze op een stuk papier en bewaar dit goed (niet in de buurt van de computer).
 • Maak gebruik van een wachtwoordmanager

De eerste optie is niet de veiligste. Als het papier wordt gestolen heeft men direct toegang tot alle sites/systemen. Als het bij een brand vergaat dan is er een ander probleem. Een wachtwoordmanager (passwordmanager) ligt voor de hand. Hiermee worden alle wachtwoorden versleuteld opgeslagen in een database en hoef je maar een wachtwoord te onthouden om toegang te hebben tot alle wachtwoorden.
Er zijn passwordmanagers die werken vanaf een computer maar tegenwoordig zijn er ook online passwordmanagers. Bedenk bij de online varianten wel het volgende: iets waarvan je niet wilt hebben dat het in verkeerde handen valt, geef je nu vrijwillig aan een "derde onbekende persoon".

Enkele redenen om een passwordmanager te gebruiken:
 • met 1 wachtwoord toegang tot al je wachtwoorden
 • voor iedere login een uniek wachtwoord
 • door (persoonlijke)cloud altijd en overal toegang tot je wachtwoorden
 • een totaal overzicht van je wachtwoorden. (Dit kan erg handig zijn voor nabestaanden. Misschien niet leukste onderwerp maar wel een om over na te denken).
 • naast wachtwoorden kan er veel meer informatie in worden opgeslagen. Denk hierbij aan netwerkgegevens zoals wifi en SSID, creditcardgegevens, pincodes etc.

Een goede passwordmanager die vanaf een computer draait is KeePass. KeePass is gratis en werkt onder Linux, Windows en Android. Plaats de KeePass database op je eigen (NAS)server en gebruik de app Keepass2Android om je eigen cloudomgeving te maken. Zo heb je alles in eigen beheer en altijd en overal toegang tot je wachtwoorden.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu