Statisch IP-adres - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Netwerk&Zo
Statisch IP-adres
Een statisch IP-adres, of fixed IP, betekent dat een apparaat een vast IP-adres heeft. Het IP-adres wordt handmatig ingevoerd in de router of in de computer. Het betreffende apparaat behoudt het toegewezen IP-adres totdat de handeling ongedaan wordt gemaakt. De router deelt dus geen IP-adres uit aan een apparaat met een statisch IP-adres.

Een statisch IP-adres is handig als computers/(NAS)servers van buitenaf bereikbaar moeten zijn en niet beschikken over een domeinnaam (DDNS). Apparaten van statische IP-adressen voorzien lost in sommige situaties ook netwerkproblemen op met Wifi. Als ieder apparaat in een netwerk is voorzien van een statisch IP-adres dan kan in theorie de DHCPfunctie van de router worden uitgezet. Deze functie uitzetten is niet handig als:
  • er apparaten zijn die geen statisch IP-adres kunnen hebben
  • als er gasten/klanten zijn die verbinding mogen maken met het netwerk. Hun apparaten krijgen dan geen IP-adres toegewezen waardoor zij geen toegang hebben tot netwerk/internet.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een statisch IP-adres in te voeren:
in de modem/router van de provider
in de eigen router
afzonderlijk in ieder apparaat

Optie 3 is het beste. Routers hebben een vaak een beperkt aantal regels, iets wat niet handig is als er meer apparaten zijn dan beschikbare regels. Invoeren de modem/router van de provider is niet aan te raden; providers voeren onderhoud uit of voeren updates door van de firmware. Hierdoor kan de modem/router zijn instellingen kwijt raken. Is er geen back-up gemaak van de configuratie dan moet alles opnieuw worden ingevoerd.

Klik hier voor de tutorial "Statische IP-adres invoeren" om alle apparaten van een statisch IP-adres te voorzien, en klik hier voor meer netwerktips.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu