RAID Configuraties - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

RAID
RAID is een afkorting voor Redundant Array of Independent Disks.
Het is een methode voor dataopslag op een set harde schijven. Afhankelijk van de gekozen configuratie wordt de data opgeslagen op een harde schijf, op meerdere harde schijven of combinaties hiervan. Het doel hiervan is snelheidswinst van het systeem of een hogere betrouwbaarheid tegen data verlies.

RAID kent de verschillende configuraties, welke hieronder beknopt worden beschreven. RAID0 en RAID1 zijn veel voorkomende configuraties omdat de meeste NASsystemen voor thuisgebruik uitgaan van twee harde schijven.


JBOD
JBOD staat voor Just A Bunch Of Disks. Het minimum benodigde aantal schijven is 1. Bij deze instelling wordt het volume van alle schijven bij elkaar opgeteld. Het voordeel hiervan is maximale opslagcapaciteit. Het nadeel ervan is dat de schijven als 1 schijf worden benaderd. De schrijf- en leessnelheid is hiermee de helft van wat het systeem aankan.
Bij een crash van het systeem of van 1 van de schijven is dataverlies gering. Meestal zijn alleen de bestanden beschadigd die zijn weggeschreven op de “overgang” van de twee schijven. Dit gaat dan om grote bestanden zoals films, foto's in bepaald formaat etc. Data is vaak te herstellen.

RAID0
RAID0 maakt gebruik van datastriping en daarom zijn er altijd minimaal twee harde schijven nodig. Net als bij JBOD worden bij RAID0 de volumes van de schijven ook bij elkaar opgeteld. Bij datastriping worden bestanden gestript in pakketjes van 64 kB (standaard). De pakketjes worden om en om verdeeld over de schijven van het systeem. Een grotere kB instelling is alleen aan te raden als er wordt gewerkt met grote bestanden. Een hogere kB instelling met een schijf vol kleine bestanden (office documenten etc) zal het systeem vertragen.

Door datastriping kunnen de schijven onafhankelijk van elkaar data lezen en schrijven. De schrijf- en leessnelheid is hierdoor bijna eens zo snel ten op zichte van JBOD.
Bij het gebruik van RAID0 is het belangrijk een goede backup te maken. Bij een crash van een van de schijven is alle data verloren. Het herstellen hiervan is (vaak) niet mogelijk.

RAID1
RAID1 maakt gebruik van “spiegelen”, beter bekent als mirroring. Voor een RAID1 zijn minimaal twee harde schijven nodig. In tegenstelling tot JBOD en RAID0 wordt alle data opgeslagen op 1 harde schijf. Deze data wordt automatisch gekopieerd naar schijf 2 (mirroring). Wijzigingen op schijf 1 worden direct verwerkt op schijf 2.
Doordat er maar 1 schijf wordt gebruikt is ook maar de helft van alle opslagcapaciteit beschikbaar. Dit maakt RAID1 duur ten op zichte van JBOD en RAID0. Bij RAID1 is de lees- en schrijfsnelheid hetzelfde als JBOD.

RAID1 biedt een stabiel systeem. Bij een crash van een van de schijven schakelt het systeem automatisch over op de andere schijf. Bij een crash van het systeem kan dataverlies optreden, maar dat kan soms worden hersteld. Omdat alle wijzingen op de ene schijf direct worden verwerkt op de andere schijf, is RAID1 geen backup. Ook bij RAID1 is het van belang een goede backup te maken van alle bestanden.

RAID5
RAID5 werkt hetzelfde als RAID0 maar beschikt over foutcorrectie, Hamming Error Correction Code. De pariteitsblokken (foutcorrectie) worden net als de data parallel weggeschreven over de schijven.
Voor RAID5 zijn minimaal 4 harde schijven nodig. RAID5 heeft door de foutcorrectie een betere databeveiliging dan RAID1 en RAID0. De hoeveelheid schijven die nodig zijn voor RAID5 maken het systeem duur.

RAID10
RAID10 is geen RAID op zich maar is een combinatie van RAID 0+1 of RAID 1+0. Er zijn minimaal vier harde schijven nodig. Bij RAID10 worden array’s gebouwd van RAID1 die onderling in een nieuwe array RAID0 worden geplaatst. RAID01 werkt exact andersom.

RAID10 combineert de snelheid van RAID0 met stabiliteit van RAID1. Bij vier schijven is het om het even welke variant wordt gebruikt. Bij zes schijven heeft RAID 0+1 de voorkeur als databeveiliging en systeemstabiliteit voorop staan. Ook RAID10 is een dure variant.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu