Netwerktips - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tips
Een goed router
Een snel en optimaal netwerk begint bij de router aangezien de router het gros van het internet verkeer regelt. Omdat er veel fabrikanten en modellen zijn vergt het zoeken naar het model wel een uurtje of wat op het internet. Het advies is in ieder geval te kiezen voor een router die ook 5Ghz ondersteunt (lees hier waarom).

Modem/Router herstarten
Soms komen Wifi verbindingen moeilijk tot stand. Het duurt lang voordat er verbinding is, de verbinding is traag of er verschijnt een melding "geen internettoegang". Deze problemen komen meestal voor bij dynamische IP-adressen, maar zijn ook mogelijk met statische IP-adressen.
Dit probleem is heel eenvoudig op te lossen: haal de stekker van de modem/router uit het stopcontact, wacht een minuut een steek dan de stekker weer in het stopcontact. Grote kans dat het probleem nu is verholpen.

Kabels
Draadloos internet is fijn maar bekabeld internet is nog altijd stabieler en sneller. Zorg evoor dat de kabels ook up-to-date zijn. Een router met turbosnelheid wordt traag als de verkeerde kabels worden gebruikt. Gebruik kabels met de aanduiding "cat. 5E" of hoger.

2 Wifi netwerken
Steeds meer apparaten (inclusief modems/routers) kunnen gebruik maken van 2,4Ghz en 5Ghz frequentieband. Beschikt het modem over beide banden, maak hier dan slim gebruik van door de apparaten die met Wifi worden verbonden te verdelen over deze beide frequentiebanden. Zo wordt voorkomen dat alle apparaten op een enkele band zitten wat voor overbelasting zorgt, en uiteindelijk traag internet.
Een laptop met alleen 2,4Ghz? Geen probleem; met een 5Ghz usbdongel sluit je die zo aan op het 5Ghz netwerk. Deze dongels zijn overal te koop en niet duur.

Tip: koop alleen 5Ghz usbdongels als de modem 5Ghz ondersteunt. Als het modem dit niet ondersteunt dan zal de 5Ghz band nooit benut worden, dat is zonde van de (kleine)investering.

Plaats een extra router
Zwak of helemaal geen Wifisignaal in sommige delen van het huis; Gebruik geen Wifirepeater maar plaats een extra router. Wifirepeaters werken draadloos en moeten de bandbreedte delen voor zenden en ontvangen. Dit lost het snelheidsprobleem van een netwerk niet op, laat staan de stabiliteit.
Een router werkt sneller dan een Wifirepeater en is beter in te stellen.


Wifi kanaal
Een Wifi verbinding zendt uit op een kanaal. Standaard staan de meeste routers ingesteld op "auto" waardoor de router zelf het sterkste kanaal selecteert. Hierdoor is de kans vrij groot dat Wifi netwerken in de directe omgeving op hetzelfde kanaal uitzenden. Zeker als buren allemaal bij dezelfde provider zitten en over hetzelfde modem beschikken. Ook dit kan zorgen voor storing in het signaal of een zwak signaal. Het is de kunst om een kanaal uit te zoeken dat nauwelijks wordt gebruikt.

Er zijn verschillende programma's om te achterhalen welk kanaal heel druk is of juist nauwelijks wordt gebruikt. Probeer een kanaal te zoeken dat nauwelijks wordt gebruikt of dat de minste overlap heeft met andere kanalen. Log in op de router en pas het kanaal handmatig aan. Klik hier hoe dat moet en lees vooral punt 4 door. Zie ook het artikel "Extra router(s) plaatsen met een kapitein".

Drivers & Firmware
Het klinkt als een open deur; installeer altijd de laatste updates en firmware. In de praktijk wordt dit vaak niet gedaan, zeker niet bij routers. Vertrouwen op Windows update is ook niet het beste. Updates voor de drivers voor netwerkkaarten komen vaak later of soms helemaal niet. Het is dan ook verstandig om dit soort drivers handmatig te updaten via de website van de betreffende fabrikant.
Er zijn ook (gratis) softwareprogramma's die dit kunnen doen. Onder Windows kan dit met Driver Booster. Klik hier voor meer uitleg.

QoS / WMM
QoS en WMM doen beiden hetzelfde: deze functies reserveren een vast percentage van de internet bandbreedte voor bepaalde activiteiten zoals bijvoorbeeld het streamen van media. Hierdoor blijft er minder bandbreedte over voor andere internet activiteiten. Over het algemeen kunnen deze functies worden uitgeschakeld.

QoS staat voor Quality of Service en moet worden uitgeschakeld in de netwerkadapter van de computer. Voor Windows kan dit als volgt:
 1. Druk op de Windowstoets en type config en selecteer "Configuratiescherm"
 2. Selecteer in het Configuratiescherm "Netwerkcentrum"
 3. Klik links in het scherm op "Adapterinstelingen wijzigen". Er opent een nieuw scherm met de aanwezige netwerkadapters.
 4. Klik met de rechtermuisknop op de netwerkadapter die wordt gebruikt en selecteer de optie "Eigenschappen"
 5. Haal het vinkje bij QoS weg en bevestig met "Enter"

WMM staat voor Wifi Multimedia en is een functionaliteit in de router (niet alle routers hebben deze functie) en heeft alleen betrekking op de Wifi-verbindingen en niet op de LAN-verbindingen. Uitschakelen kan als volgt:
 1. Log in op de router
 2. Zoek het tablad met de basisinstellingen voor het Wifi netwerk (SSID, Kanaal etc). Meestal staat daar ook WMM tussen (Dit kan per fabrikant/model verschillen)
 3. Schakel de optie "WMM" uit
Wordt er gebruik gemaakt van 2,4Ghz en 5Ghz dan moet dit voor beiden frequenties apart worden gedaan.

Sommige routers hebben naast WMM ook een QoS functie. Zet de QoS functie uit.

Overige routerinstellingen
Als NAT achter NAT wordt gebruikt volgens deze opstelling dan kunnen de volgende functies worden uitgeschakeld (aanwezigheid verschilt merk/type):
 • Firewall
 • Upnp
 • Dos (denial of service options)
 • Cloud security
 • DLNA server (als deze niet wordt gebruikt)
 • Samba server (als deze niet wordt gebruikt)
 • Hardware accelerator

LET OP: Laat firewall en dos wel aanstaan in de router die internetverkeer afwikkelt. Zie ook tutorial "Extra router(s) plaatsen".

DNS-server
DNS vertaalt een IP-adres in een naam. Hierdoor heeft DNS ook invloed op de (reactie)snelheid van een netwerk. In de modem/router is terug te vinden welke DNS-servers worden gebruikt. Standaard zijn dit servers van de internetprovider. Afhankelijk van de provider kunnen deze DNS-servers aangepast worden. Als gebruik wordt gemaakt van een eigen router volgens deze opstelling dan is het altijd mogelijk om eigen DNS-servers in te geven.

Alternatieve DNS-servers
Google 1: 8.8.8.8
Google 2: 8.8.4.4
DNS Watch 1: 84.200.69.80
DNS Watch 2: 84.200.70:40

DD-WRT
DD-WRT is alternatieve firmware voor de router. Deze alternatieve firmware zorgt vaak voor een snellere internetverbinding en biedt extra's zoals het monitoren van dataverbruik van individuele apparaten en VPN-ondersteuning. Met name door de VPN-ondersteuning is het gebruik van DD-WRT heel populair. Klik hier vor meer informatie over het installeren van DD-WRT.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu