Netwerkprotocollen - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Netwerk&Zo
Netwerkprotocollen
Netwerkprotocollen beschrijven hoe computers onderling met elkaar communiceren. Er zijn veel netwerkprotocollen en ieder protocol heeft een functie. Netwerkprotocollen maken gebruik van poorten in hun communicatie. Klik hier voor meer informatie over poorten. Als er met een computer wordt gewerkt dan worden ook allerlei netwerkprotocollen gebruikt, al zal de gemiddelde gebruiker zich hier niet bewust van zijn.
Sommige protocollen worden wel heel bewust gebruikt (of het gebruik hiervan kan handig zijn). Hieronder staan de meest voorkomende en gebruikte protocollen (door thuisgebruikers). Om deze protocollen te gebruiken moet ook portforwarding worden ingesteld.

FTP
Voluit: File Transfer Protocol
Standaard poort: 21
Alternatieve poort: 2121

FTP wordt gebruikt om data te verplaatsen tussen computers/servers. Het standaardiseert handelingen tussen verschillende besturingssystemen. Er zijn twee verbindingstypen:
  1. "passive" verbinding wordt opgezet door de server
  2. "active" verbinding wordt opgezet door de client (lokale computer)

FTP maakt gebruik van een "command" poort en een "data" poort. FTP is niet versleuteld en daardoor "niet veilig". De veilige variant is: FTPs, dat gebruik maakt van expliciete encryptie over TLS/SSL verbinding. Voor FTPs moeten de routers aan beide zijden goed worden ingesteld anders werkt de verbinding niet. Er zijn verschillende programma's voor het opzetten van FTP verbinding maar het programma Filezilla is veruit het bekendste. Onder Windows kan ook WinSCP worden gebruikt. In Linux zijn deze programma's niet nodig en kunnen FTP verbindingen worden opgezet vanuit de bestandsverkenner.

SCP
Voluit: Secure Copy Protocol
Standaard poort: 22
Alternatieve poort: 2222

SCP is verwant aan het rcp-protocol maar kan in tegenstelling tot dat protocol de data versleutelen. Voor die versleuteling maakt SCP gebruik van het onderliggende SSH protocol (secure shell). Vandaar dat SCP over poort 22 communiceert. Vaak wordt het ook met de term SSH aangeduid.

Met SCP wordt niet alleen data versleuteld maar ook de wachtwoorden en opdrachtcommando's die worden opgegeven. Met SCP kunnen alleen bestanden worden verzonden. Om bestanden en mappen te kunnen wijzigen of verwijderen kan gebruik worden gemaakt van SFTP. Een SCP verbinding kan worden opgezet met programma's als Filezilla of WinSCP.

SFTP
Voluit: SSH File Transfer Protocol
Standaard poort: 22 (voorheen 990)
Alternatieve poort: 2222

SFTP maakt net als SCP gebruik van he SSH protocol. De werking van SFTP lijkt het meest op die van FTP. Hoewel de namen iets anders doen vermoeden, hebben ze niets met elkaar te maken. Het is een protocol in een protocol, wat "tunneling" wordt genoemd. Er wordt ook als "root" ingelogd alleen in tegenstelling tot SCP kan SFTP meer: er kunnen mappen en bestanden worden aangepast, verplaatst en vewijderd. Bij verkeerd gebruik van SFTP kan een systeem onbruikbaar worden.
Filezilla en WinSCP kunnen beiden een SFTP verbinding opzetten. In Linux kan dit ook vanuit de verkenner worden gedaan.

HTTP
Voluit: Hyper Text Transfer Protocol
Standaard poort: 80
Alternatieve poort: 8080

HTTP zorgt voor communicatie tussen servers en clients. Het protocol wordt overwegend gebruikt voor het opvragen en zichtbaar maken van websites (world wide web). Een beveiligde verbinding wordt aangeduid als HTTPS://

WebDAV
Voluit: Web Distributed Authoring Versioning
Standaard poort: 80
Alternatieve poort: 998 voor een beveiligde verbinding of door gebruiker in te stellen, poort > 1024

WebDAV is een uitbreiding op het bestaande HTTP protocol. Qua functionaliteit is WebDAV te vergelijken met FTP. Een wezenlijk verschil tussen beide protocollen is dat het via WebDAV mogelijk is om bestanden op een server te bewerken alsof ze op de lokale machine staan. Omdat de verbinding en authorisatie bij WebDAV anders worden opgezet dan bij FTP, is bestandsoverdracht via WebDAV net iets stabieler en sneller dan via FTP. De twee grootste verschillen zijn:
  1. bij FTP wordt een aparte verbinding opgezet tussen client en server terwijl WebDAV meelift op het bestaande HTTP protocol
  2. FTP controleert bij iedere handeling of de server aan de andere zijde van de lijn wel de server is die het zegt te zijn. Bij WebDAV wordt deze check niet gedaan en dat maakt WebDAV net wat sneller en stabieler dan FTP

WebDAV heeft ook een veilige variant die wordt aangeduid als https://. In tegenstelling tot FTP maakt WebDAV gebruik van impliciete encryptie. WinSCP ondersteunt WebDAV, Filezilla niet. In Linux kan via de bestandsverkenner een WebDAV verbinding worden gemaakt.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu