NAT achter NAT - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Netwerk&Zo
NAT achter NAT
Op de pagina "Netwerk" werd het al even genoemd; "NAT achter NAT". Klinkt ingewikkeld maar heel simpel gezegd is het een router achter een router. Deze methode wordt vaak toegepast om een bekabeld netwerk aan te leggen om zo een goede dekking en snelheid te hebben, zowel met kabel als met wifi. Daarnaast kan een eigen router wenselijk of noodzakelijk zijn door de beperkte mogelijkheden van de router van de internetprovider.

Hoewel "router achter router" heel simpel klinkt moet er bij de opstelling hiervan met een aantal zaken rekening worden gehouden omdat er een netwerk binnen een netwerk wordt gecreëerd. Voor enkel internet toegang (mail lezen, winkelen etc) is dit geen probleem maar als computers binnen een netwerk bestanden moeten kunnen delen dan wordt het een ander verhaal.

Voorbeeld:
Je wilt een film streamen vanaf een NAS naar de pc/tv. Als de pc/tv is verbonden met netwerk 1 en de NAS bevindt zich in netwerk 2 dan kunnen die apparaten elkaar niet vinden. Het streamen zal dan niet lukken. Afhankelijk van de apparatuur kan portforwarding een oplossing zijn maar het beste is om de apparaten die onderling met elkaar moeten communiceren in hetzelfde netwerk te plaatsen.

Voor een sneller en sterker netwerk is het gebruik van meedere routers aan te raden boven het gebruik van Wifirepeaters. Wifirepeaters werken draadloos en moeten de bandbreedte delen voor zenden en ontvangen. Dit lost het snelheidsprobleem van een netwerk niet op, laat staan de stabiliteit.
Sommige routers hebben een "bridge"functie. Hierdoor kunnen routers draadloos met elkaar communiceren. Een router is sneller en stabieler dan een Wifirepeater, maar voor een optimaal netwerk wordt het gebruik van de "bridge"functie afgeraden. Het advies is altijd om bij NAT achter NAT de routers bekabeld te gebruiken.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu