Infrastructuur - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Netwerk&Zo
Infrastructuur
De infrastructuur vormt het netwerk. Onder infrastructuur kan het volgende worden verstaan:

Modem
De modem is het "kastje" van de internetprovider en zorgt ervoor dat computers in een netwerk kunnen communiceren met de buitenwereld, het internet. Tegenwoordig vervult het modem ook een routerfunctie. Soms kan het handig zijn om achter de modem toch een of meer eigen routers te plaatsen. Denk hierbij aan netwerkstabiliteit, netwerkbereik en beveiliging. Zie ook:

Router
De router is de "politieagent" van het netwerk. De router regelt dat alle apparaten verbinding kunnen maken met internet en dat alle datapakketjes op een juiste manier worden verwerkt. Een goed ingestelde router is dus van "levensbelang" voor een goed functionerend netwerk. Om dit te regelen zijn de volgende onderdelen nodig:

Wifi / LAN
Computers hebben infrastructuur (snelweg) nodig om met de router te kunnen communiceren. Deze infrastructuur kan bekabeld zijn (LAN) of draadloos (Wifi). Kabels zorgen nog altijd voor de snelste verbinding. Als het gebruik van kabels mogelijk is dan is dit aan te raden. Het estetisch aspect hiervan weegt niet op tegen het comfort ervan.

Tegenwoordig kent Wifi twee banden, 2,4Ghz en 5Ghz. De 2,4Ghz band is de standaard die er lang is. Doordat 2,4Ghz de standaard is en het aantal apparaten dat hiervan gebruik maakt toeneemt, is de 2,4 Ghz band erg druk en overbelast. Zeker door de lengte van het bereik van deze band zitten veel signalen elkaar in de weg wat leidt tot storingen of instabiele verbindingen. Dit geldt niet alleen voor apparaten binnen een netwerk, bijvoorbeeld in huis, maar ook voor meerdere verschillende netwerken die elkaar kunnen overlappen zoals routers van naastgelegen buren. Veel mensen hebben inernet via de CAI-kabel waardoor ze dus bij dezelfde provider zitten en vaak ook hetzelfde modem hebben.

De 5Ghz band heeft een korter bereik dan de 2,4Ghz waardoor netwerken minder snel een overlap hebben. De 5Ghz is daarmee een stuk stabieler en sneller dan de 2,4Ghz. Als een apparaat gebruik kan maken van de 5Ghz dan is dit aan te raden. Zijn er veel apparaten die gebruik maken van Wifi en ondersteunt de router beide banden; verdeel dan de apparaten over deze banden. Hiermee wordt de capaciteit binnen een netwerk verdeeld. Sommige apparaten kunnen op 5Ghz worden aangesloten door gebruik te maken van een losse 5Ghz adapter.
Soms is een router in het netwerk niet voldoende voor voldoende Wifi bereik of snelheid. Het plaatsen van extra router(s) kan dan een uitkomst bieden. Zie hiervoor het artikel NAT achter NAT of de tutorial "Extra router(s) plaatsen"

IP-adressen
Naast infrastructuur heeft een computer ook een transportmiddel nodig. Dit is het IP-adres. Het IP-adres is een uniek adres dat door de router wordt gereserveerd voor het betreffende apparaat zolang dit apparaat verbinding heeft met de router. De eerst volgende keer dat een apparaat verbinding maakt krijgt deze weer automatisch een adres toegewezen door de router. Dit wordt een dynamisch IP-adres genoemd, wat voor standaard handelingen niet uit maakt.
Als een computer of bepaalde applicatie van buiten het netwerk bereikbaar zijn is een dynamisch IP-adres niet handig, en moet de computer worden voorzien van een statisch IP-adres. Zie hiervoor het artikel statisch IP-adres of de tutorial "Statisch IP-adres invoeren".

Poorten
Computers communiceren onderling door middel van poorten. Deze poorten worden gekoppeld aan services/applicaties en worden vastgelegd in protocollen. Hierover zijn internationale afspraken gemaakt. Klik hier voor meer informatie over poorten.
Om een applicatie functioneel te maken is het dus nodig om bepaalde poorten te openen in een router. Het openen van poorten wordt portforwarding genoemd. De wijze waarop dit moet gebeuren is afhankelijk van het netwerk. Klik hier voor een uitleg over portforwarding. Zie ook het artikel NAT achter NAT.

Switch
De meeste routers (huis-tuin-keuken gebruik) hebben maar 4 LAN poorten. Als er meer poorten nodig zijn dan kan een switch een uitkomst bieden. Een switch wordt achter de router geplaatst. Een switch is te vergelijken met een stekkerdoos voor electriciteit. Veel switches voor "huis-tuin-keuken gebruik" zijn eenvoudig in gebruik en kunnen vaak geen data prioriteren, enkel "dom" doorgeven. Net als bij routers zijn switches er vele soorten en maten (en prijzen).

Wifirepeater
Een Wifirepeater wordt gebruikt om het Wifisignaal te versterken op plaatsen waar het (erg) zwak is. Het gebruik van een Wifirepeaters is niet aan te raden.

Kabels
Hoewel de meeste apparaten tegenwoordig netwerkverbinding maken via Wifi blijven kabels toch nodig. Extra geplaatste routers zorgen alleen voor een snel en stabiel netwerk als deze bekabeld zijn verbonden met het modem. Een bekabeld netwerk aanleggen kan een hele klus zijn maar het biedt veel voordelen:
- sneller
- stabieler
- minder gevoelig voor storing
- veiliger (minder makkelijk te hacken)

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu