Backup - pcehbo (hoofdsite)

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Privacy&Beveiliging
Backup
Onder beveiliging valt ook dataveiligheid ofwel een backup. Een goede backup van het systeem en privebestanden mag en kan niet meer ontbreken in het digitale tijdperk. Een backup van het systeem hebben de meeste mensen wel omdat dit vaak automatisch wordt geregeld (zeker bij Windows). Maar een goede backup van privebestanden (documenten, foto's ect) hebben veel mensen niet. Bij een crash, diefstal of besmetting met ransomware van een computer, is vaak alle data verloren. Op zo'n moment geen goede backup hebben is erg zuur.

Backup maken
Het maken van een backup hoeft niet moeilijk te zijn. Voor privebestanden zou een externe harde schijf kunnen volstaan met "kopieer & plak actie". Voor grote hoeveelheden data of geagendeerde/automatische backups zijn er verschillende softwareprogramma's (klik hier voor meer info) op de markt en NASservers beschikken vaak over apps/tools om backups te maken naar andere servers/clouddiensten.

Eigen schijf of clouddienst
Clouddiensten zoals Amazon en Google bieden een backupfunctie aan. Soms is dit gratis, vaak is een beperkt aantal Gig gratis en moet voor uitbreiding worden betaald. Een cloudfunctie is makkelijk: de backup staat (vaak versleuteld) op een externe locatie en kan dus niet worden gestolen of vergaan bij bijvoorbeeld brand. Anderszijds staan "jouw eigendommen" wel op de computer van een ander.
Een backup kan natuurlijk ook worden gemaakt op een externe harde schijf of usb-stick. Het gebruik van cd-roms/dvd's wordt afgeraden. Als die een poosje (jaartjes) in de kast liggen kan het zomaar zijn dat ze niet meer werken.

Versleuteld opslaan
Clouddiensten slaan data versleuteld op. Hierdoor is de data niet bruikbaar na een hack (afhankelijk van de gebruikte encryptie methode). Dat geldt natuurlijk niet voor backup op externe harde schijven, usb-sticks en NASservers (mits dit is ingesteld). Wordt een backup gestolen of een server gehackt dan heeft iemand anders toegang tot al jouw gegevens. Om dit te voorkomen kan de data versleuteld worden opgeslagen. Er zijn verschillende methoden en programma's om data te versleutelen.

NASservers hebben soms de mogelijkheid om data versleuteld op te slaan. Dit is dan een keuze die (vaak) gemaakt moet worden tijdens het maken van de RAID. Het gebruik hiervan kan van invloed zijn op de werking van de NAS, die kan traag worden. Dit is het algemeen wel de regel voor het versleutelen van data; dit kost tijd en dat gaat te kostte van de snelheid.
Backupprogramma's beschikken vaak ook over SSH encryptie. Hiermee wordt de data alleen versleuteld tijdens transport over het internet, en dus niet versleuteld opgeslagen.

Aan versleuteld opslaan kleeft een risico; als data wordt versleuteld dan wordt er een unieke sleutel (soort wachtwoord) gemaakt om de data later te ontsleutelen. Concreet betekent dit         
SLEUTEL (WACHTWOORD) KWIJT = DATA KWIJT.

Enkele aandachtspunten bij het maken van een backup:
  • Maak een aparte backup van het systeem en een backup van privebestanden
  • Maak eerst een backup voordat nieuwe updates op een systeem worden geinstalleerd
  • Maak regelmatig een backup van privebestanden en controleer de backup nadat die is gemaakt
  • Bewaar een backup bij voorkeur niet in eigen huis
  • Als bestanden alleen op een NASserver staan dan is dat geen backup. Een NAS kan ook stuk gaan. Zie ook RAID Configuraties (in het bijzonder RAID 1)

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu